Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Útok na vrcholného predstaviteľa štátu môže spôsobiť eskaláciu napätia, tvrdí Klimová

Robert Fico Zobraziť galériu (2)
Robert Fico (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Útok na vrcholného predstaviteľa štátu môže spôsobiť eskaláciu napätia. Motivácia k takémuto činu môže byť rôzna. Pre TASR to uviedla psychologička a bývalá šéfka Slovenskej komory psychológov Eva Klimová v súvislosti s útokom na premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

"Predpokladám, že budú teraz rôzne názory, ľudia budú rôzne obviňovaní, kto za to všetko môže, prečo k tomu vôbec prišlo, kto to dopustil, a tieto skupiny, ktoré budú mať rôzne názory, môžu proti sebe oveľa viac bojovať," vysvetlila odborníčka.

VIDEO Vyhlásenie prezidentky Zuzany Čaputovej v súvislosti s útokom na premiéra Roberta Fica

Vyhlásenie prezidentky Zuzany Čaputovej v súvislosti s útokom na premiéra Roberta Fica (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Dôležité podľa nej je, aby sa čin dostatočne vyšetril a páchateľ potrestal. "Ak tento čin nebude dostatočne potrestaný, tak potom to samozrejme ukazuje cestu iným ľuďom, ktorí budú chcieť niečo podobné spáchať," ozrejmila Klimová.

Útok na vrcholného predstaviteľa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Profimedia)

Motivácia k takémuto činu môže byť podľa jej slov rôzna. "Môže to byť osobný postoj, keď sa tomu človeku stalo niečo zlé v živote, čo si spája s politikom alebo inou osobou z jeho okruhu. Môže to byť dlhodobá frustrácia, frustrácia z toho, že podmienky pre život na Slovensku momentálne nie sú práve najlepšie," priblížila psychologička. Môže tiež podľa nej ísť o akt pomsty či potrebu zviditeľniť sa, zdôraznila však, že nič neospravedlňuje takýto čin.

 

Viac o téme: StreľbaAtentátRobert FicoEva Klimová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu